IDG.se

Facebook

Människosmugglare vid Medelhavet lockar till sig offer genom annonser på Facebook. Nu ska det stoppas.


TechWorld

flygplan

Flightradar24 – svenska succétjänsten gör att du aldrig missar ett flyg


IDG.se

snyggt gäng

TL;DR - 5 saker du bara måste kolla in

Stäng

Adobe CMS: Vi köpslår bara med top management!

1 kommentar
17 september 2013 10:09

Adobes intåg i landet har inneburit ett bryskt uppvaknande för många webbeställare. Det räcker inte längre att bara fått en budget och ett projektansvar.

adobe aem corporate

Svenska kunder berättar för MKSE om hur beställare som börjat närma sig en CMS-affär fått se sig sidsteppade för ett plötsligt extrainkallat möte mellan Adobes representanter och den absolut högsta ledningen på bolaget.

Detta då Adobe anser att deras AEM produktportfölj och framsteg inom CXM berör mer än bara webb och IT. Det är något som påverkar ett helt företag, alla avdelningar och en stor grupp anställdas hela arbetssätt. Därav söker de några timmars genomgång med högsta ledningen för att berätta om deras syn på framtidens arbetssätt, innehållshantering och ”experience management”.

Sköts det på rätt sätt blir det givetvis även ett effektivt sätt att få högsta ledningen intresserade av vad Adobe ser som inte de (om några) kvarvarande konkurrenterna ser.

Adobe säljs av en svensk inhouse säljkår tillsammans med lokala partners som Avega, SapientNitro Cybercom och Valtech.

adobe analytics

Försäkringskassan satsar på WordPress CMS

1 kommentar
12 mars 2012 14:22

Ännu fler svenskar har har nog åsikter om Försäkringskassan än nylanserade Riksdagen.se, så intressant när nästa sajt i Kassans webbflora lanseras på WordPress 3 CMS.

Det är nya ideer.forsakringskassan.se som valde open source CMS:et. Sajten ska fungera som en indrivningsportal för åsikter och synpunkter. Sajten har fått en hel del egen frontend-kod i form av bl a en interaktiv tidslinje med länkar inom Försärkingskassan samt färgmarkering för status på inskickade ärenden.

Stopp.se med Norbert Taeubl stod för utvecklingen.

Försäkringskassan designades om senast 2009, då av MRM Starsky. Även Försäkringskassans senaste Facebook-satsning verkar gå bra med en massa ”likes” sedan MKSE.com först skrev om den.

 

Så certifierades 43 EPiServer utvecklare på kort tid

Skriv en kommentar
12 mars 2012 14:22

 

Norge utmanar England som EPiServers nästa, viktigaste marknad och det är toppartnern Making Waves som driver den utvecklingen. Med imponerande 43 ECD (EPiServer certified developer) certifierade på bara några år är företaget störst i världen, sett till antalet bevisat EPiServer-kompetenta utvecklare.

De har på bara månader gått från 31 till hela 43 ECD:er. Och det tog inte lång tid att nå över 30 ECD. Hur gick det till? Alexander Haneng berättar för MKSE.com att:

”- Vi lyckades med detta då jag iscensatte ett internt träningsprogram för våra egna utvecklare år 2010. Målet var att centralt bygga kunskap om EPiServer-produkt portfolion – efter programmets avslutning planeras ett obligatoriskt ECD-test in. Numera är målet att alla som jobbar med EPiServer inom Making Waves ska ta en ECD. Det gäller både konsulterna i Oslo samt i Zabierzów, Polen.

Efter First Lines snabba ECD-uppväxling tidigare i vintras bekräftas därmed hur snabbt öststats- och off-shore resurser lyckas ta en EPiServer ECD. Svårare har det varit för t ex indiska off-shore resurser.

Tillväxten kommer även av en generell företagstillväxt. Under fyra år har hela Making Waves växt från 80 till 212 anställda. Gänget siktar under 2012 på att passera 300 anställda. Många av dessa väntas bli EPiServer-talanger. Detta hanteras bl a genom fyra nya kandidats ex.arbete-studenter som får arbeta på pro-bono projektet MFO.no. Bland de betalande kunderna syns också Vitus Apotek, Norsk Hydrom, Santander Bank, Hurtigruten, Care, LO, Sivilforsvaret, DSB, Finanstilsynet, KS, Moelven Industrier och Visma.

Making Waves måste dock göra något åt sin helt utdaterade produktsida (starkt bloggstöd? Version 5?).

 

Stor rabatt på EPiServer vid tillgänglighetsprojekt

Skriv en kommentar
2 september 2011 14:44

Enligt uppgift ska tillgänglighetsfokuserade FunkaNu förhandlat sig till riktigt bra rabatter för avtalskunder som köper in proprietära EPiServer CMS 6 och siktar på att lansera handikappanpassade webbplatser.

Genom att gå genom bolaget ska listlicenskostanden kunna pressas ned med upp till 80%.

En EPiServer CMS 6 licens går på 95 000:- SEK exkl. moms i enkelt utförande (exkl. stage, test-licenser etc. samt software subscription på 20% årligen).

http://virginiamedtrei.blogg.se/images/2010/handikappad_106601d_108416320.jpg

Sedan tidigare har EPiServer premiumpartners kickback. En kick-back som den under senaste lågkonjunkturen användes av vissa partnerns för att sälja in projekt med ”förbättringar genom fri, utökad utveckling” på kickbacken motsvarande antal timmars kostnad.

Det irriterar mobilsurfarna mest, så klarar sig tidningssajterna

1 kommentar
2 september 2011 14:43

En av de mest irriterande egenskaperna som användare riktar till ägare av mobilsajter är det relativt enkla sniffer-scriptet som hänvisar mobilanvändare på Android och iOS att ”Gå till mobilversion av sajt”.

En länk till mobilvarianten av sidorna men som pekar på den mobila startsidan och mobilversionen av just den önskade sidan för besöket (och ofta utan möjlighet att via mobilgränssnittet söka fram denna) förstör mer än det tillför, enligt många.

 • Bonniers DN.se och..
 • Expressen.se (på EPiServer respektive Polopoly CMS) är syndare här och hänvisar enbart till startsidan mobilwebb.
 • Aftonbladet.se på Escenic klarar sig med maj-övergången till tvingade mobilsidor.
 • DI.se på EPiServer sniffar mobil läsare sedan maj 2011 och erbjuder via java-script popup möjlighet att ladda hem deras paywallade, gravt sågade MyWidz-app. Ger inte stilpoäng i sammanhanget.
 • SvD på Escenic CMS har lagt till unika URL:er som klarar av att skicka till rätt mobil-URL. Dock är deras mobilsidor ofta trasiga för att inga mobilanpassningar av bildspel eller tabeller görs.
 • IDG.se har från ingen kontroll alls byggt en rätt kompetent sniffer som klarar individuella sidor och som sedan våren 2011 även erbjuder möjlighet att sätta en kaka som kommer ihåg valet av mobilsajt eller inte.

Expressen ska ha kudos för att tidigt uppmanat till iOS alternativa app-förfarande genom detta script.

Ett andra område som ogillas just nu är att ordet och prefixet ”mobil.”, ”m.” och ändelsen ”.mobi” ens fortfarande existerar.

Detta är nog något som kommer nog ta längre tid att komma över. Det skyndas på med branschens intresse för adaptive / responsive design, men det går inte fort nog och det är en för oetablerad kunskap samt för stor investering för företagen/mediahusen att ta.

MKSE.com löpande nyheter

1 kommentar
12 augusti 2011 14:51

MKSE.com CMS EPiServer Polopoly Drupal

Stora webb-releaser hösten 2011

Skriv en kommentar
12 augusti 2011 14:45

Då sparkar MKSE.com officiellt igång webb- och CMS-Sveriges höstsäsong! Vad har vi för riktigt stora releaser att vänta denna säsong då?
IDG.se görs om och i nya chefredaktören Carl Grapes regi har redan strategikonsulter kontrakterats och nuläget stämts av med t ex CMS-förvaltande Xlent (Polopoly). Det är heller ingen hemlighet att tidningshuset kunde vara nöjdare med sitt nuvarande CMS och sedan 2009 förespråkat labbande med alternativ.

I ett parallellt projekt på Karlbergsvägen håller Magnus Höij samt designpartnern Afonso Wilsson i tåtarna för Polopoly/”CMS X”-redesignen av InternetWorld.se (där undertecknad varit inblandad i ett tidigt skede). Ett projekt som troligtvis släpps samtidigt, trots att IW till stora delar levt sitt egna webbpubliceringsliv de senaste 2 åren. Inspirationen kommer från Smashing, Paper.li och CNN (!).

 • DI.se EPiServer CMS 5/6-projektet av Nansen m fl har, trots ramverk/serverförflyttningen för mer än 18 månader sedan, fortfarande inte fått sin nya design. Men stadd vid kassa, som DI.se-projektet torde vara, finns hur som helst inga budgetskäl att inte gå live denna höst.
 • Bonnier-kusinen  SF bio med SF.se ska väl även den äntligen gå ifrån Cycube på huvudsajten och landa på sin nya EPiServer (av bl a Deasign och Sogeti) senare i år.
 • Även EPiServer-kunden DN.se‘s Björn Hedensiö har lovat ytterligare en Doberman-redesign, eller del-redesign, redan i år.
 • Riksdagen.se projektet från i vintras/våras borde lämna beta och gå live på sin nya EPiServer CMS av Doberman och Know IT .
 • Karolinska Institutet med KI.se landar på sin nya open source Drupal 7 senare i höst.
 • Lunds Universitet hakade kort efter på samma open source CMS som KI.se Ett projekt som troligtvis även dent släpps i höst.
 • SJ med SJ.se (idag på Polopoly 8 ) har en större plattformsuppgradering och andra förändringar på gång. Även om det främst gäller 2012 så kan något slinka ut lagom till vintertågsäsongen.

Många av våra favorit- och med välbesökta sajter får en ny skrud och upplevelse, alltså. Hög press på de lyckliga byråer, konsulter, produktföretag och beställare som ansvarar för uppdragen. Ska bli kul att ta del av resultaten.

Vet ni fler sajter som väntas denna höst? Kommentera gärna nedan (Disqus tillåter anonymitet) eller använd denna kontaktmöjlighet.

Det nya i Facebook Comments med API

Skriv en kommentar
3 mars 2011 12:55

Facebook har rullat ut ”Disqus- och Echo-dödaren” Facebook Comments. Så, är det dags att byta ut er interaktiva modulplugin på samma sätt som när officiella Facebook Like-knappen kom i april 2010?

http://tctechcrunch.files.wordpress.com/2011/03/facebook-comments.jpg

Nej. Disqus kan andas ut. Vad innebär denna uppdatering då? Facebook Comments har funnits som enklare widget sedan Open Graph först presenterades.

Denna uppdaterade version ser givetvis till att kommentarer publiceras på din Facebook lifestream, det finns en central moderering med några inställningar för paginering och den finns möjligheter att välja att ”Like” kommentarer kommer överst. Det finns även fördelar synkning med Facebook Pages Comments så er commiunity-sida ”delar med sig” av Facebook kommentarer till bloggen och vice versa. Såklart en fördel sett till Pages dominans.

Mer intressant är att det även finns ett nytt API med möjlighet att få ut och lista en sidas kommentarer på lite olika sätt.

Möjligheten finns även att posta som ett Facebook Pages konto.

Men, det är Facebook, ”konkurrenterna” Twitter och Googles oAuth-ID:n finns inte ännu på plats, så autencieringsfördelarna mot Disqus (som även blivit riktigt starka i mobilen under q4-q1 2011) är ännu obefintliga. SSO mot Facebook erbjuder nyss nämnda dominant redan.

Det finns heller inget centralt, sökbart repository för kommentarer som i Disqus.

De plugins Facebook numera promotar som Social Plugins är:

Ännu ett nedlagt EPiServer Community, hur länge överlever produkten?

1 kommentar
3 mars 2011 12:55

Lantmännen Bondeliv.se är ingen EPiServer-referens av DQ Consulting länge. Det döende EPiServer community-området tvingas se ännu en tappad referens till WordPress CMS 3 och open source.

Denna referens verkar dessutom så pass nöjd med att gått över till öppen källkod att de vill berätta om det öppet på startsidan.

http://www.episerver.com/SiteThumbnails/www.bondeliv.se.png

Lantmännen kör inte sajten längre. Årsskiftet 2010-2011 lämnades den fortsatta driften av Bondeliv vidare till Mamilldo som ägs av Thomas Mårtensson.

EPiServer släppte EPiServer Community 4 och EPiServer Relate+ 2.0 för ett tag sedan. Men som MKSE.com rapporterat har referenserna de senaste 6-9 månaderna skinit med sin frånvaro och de är få av alla, numera 500 partners, som verkar välja att lägga alltför mycket utvecklings- och utbildningstid på den nischade community-plattformen.

Facebook Pages och open source har sopat rent som tillhörande personalisering/communityprodukt. På samma sätt som WordPress open source sopade rent som tillhörande blogg-modul under 2009-2010.

Mer press på EPiServer Commerce teamet att få fram en konkurrenskraftig produkt jämfört med nopCommerce, UberCart (Drupal etc.), Katris, Core Ecommerce Lite och de andra. Så inte det loppet också förloras till open source och ett ”WordPress-liknande alternativ”.

Gott nytt! 10 vanliga CMS-implementation misstag och lärdomar

1 kommentar
31 december 2010 10:18

Gott nytt 2011 önskar MKSE.com! Ännu ett år av konsolidering, anammade och nya standarder och ett gäng akronymer väntar. Det är så säkert. Dessutom får vi se om alla java till PHP och .NET-byten visade sig vara rätt väg att gå.

Vi avrundar 2010 med att blicka tillbaka och bjuda på Irina Gusevas 10 vanliga CMS-implementation misstag och lärdomar. Försvenskade och scrum’ade av undertecknad. Läs och lär, önskar

Martin Edenström (PMP/CSM/AIIM)

 1. Misstag: Gör en organisatorisk ”Big Bang” av projektet, Beta-förfarande rockar fortfarande, hur erfarna ni är.
 2. Misstag: Vi måste hålla vår deadline, vi kan absolut inte vänta på någonting som expertkonsultinställelsetid.
 3. Misstag: Vi går enbart på excelbladets fallande sorterade timpris och väljer den billigaste konsulten för att sköta vår CMS-implementation.
 4. Lärdom: Ett CMS-införande tar ansvar från IT till marknad och information, det hör ni på namnet ”CMS”.
 5. Lärdom: Ett CMS-projekt påverkar organisationen, se till att stöpa om gamla roller/ansvar.
 6. Lärdom: Nya roller/ansvar i organisationen behöver också skapas efter produktinförandet. Det är en förändring ni genomfört.
 7. Lärdom: Glöm inte att fira att ni är klara med releasen. De flesta metodiker säger det.
 8. Misstag: Vi behöver inte CMS-utbildning eller dokumentation, stryk det i sista sprinten.
 9. Misstag: Projektet är en live produkt, nu struntar vi i webben och CMS:et. Fortfarande extremt vanligt.
 10. Misstag: Vi ogillar det befintliga CMS:et, vi måste byta till en annan tillverkare. HiPPO beslut.

Sajter om it & teknik

 • CIO SwedenIt-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
 • Cloud MagazineAllt om cloud computing.
 • Computer SwedenDagliga nyheter om it, telekom och affärer.
 • IDG.seDe viktigaste nyheterna från IDGs nyhetssajter.
 • InternetworldAllt om affärer på internet.
 • IT i vårdenMötet mellan vård och it.
 • IT24Affärerna och människorna i it-branschen.
 • M3Sveriges prylsajt
 • MacWorldAllt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
 • PC för AllaSveriges största och mest lästa datortidning.
 • Säkerhet24Mötesplatsen för alla it-säkerhetsansvariga i Sverige.
 • TechWorldFör it-avdelningar, it-chefer och it-proffs.
 • IT.Branschen Sveriges enda branschtidning för IT-återförsäljare.

Andra områden

 • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
 • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
 • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
 • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
 • Studio För dig som producerar ljud och musik.
 • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng