Computer Sweden

mobila betalningar

Därför är vi så ointresserade av mobilbetalningar – och så ska vi övertygas
Computer Sweden

Torsten Håkansta

Statens e-hälsoboss: Patientsäkerheten är viktigare än integriteten

Stäng

Det finns ett stort behov av att refomera upphovsrätten

Skriv en kommentar
28 april 2012 09:04

Nutiden, tekniken, tillämpningen av tekniken, utvecklingen, förändrade kulturella mönster m.m visar på ett skriande stort behov av att reformera upphovsrätten. Märk väl, jag skriver reformera, inte avskaffa.

När upphovsrättslobbyn i form av exempelvis folk från Antipiratbyrån, företrädare för IFPI med fler är ute och pratar upphovsrätt med allmänhet, kulturskapare och politiker så handlar det inte alls om att på något vis reformera och uppdatera upphovsrätten, synen på den, tänket runt omkring den utan tvärtom om en alltmer omöjlig föresats att cementera och i nutid applicera ett upphovsrättstänk från en värld och verklighet betydligt äldre än dom allra äldsta vinyl-Lp:s jag ibland lyssnar på på min skivspelare. Om dylika typer av intressen har tillräckligt mycket resurser att bedriva lobbyverksamhet med och tillräcklig avsaknad av samvete för att inte dra sig för att ljuga när det passar eller muta när så bedöms önskvärt, vad tror ni vi får då?

Jo, sådant som SOPA, ACTA, PIPA, CISPA + ett antal bokstavskombinationer till, vår tids sjukdomsdiagnoser skulle man också kunna kalla dom för eftersom dom oundvikligen leder till massövervakning och masskontroll av medborgare, till sådant som gamla kommunistdiktaturer ägnade sig åt. Utvecklingen motiveras i stora drag och till stora delar av att det är viktigt att ”försvara upphovsrätten”. Tänkande medborgare inser ju att detta är en utveckling där upphovsrätten har kommit att få rollen av en elak, ond organism som slukar allt i sin väg och dessutom parasiterar på en lång rad grundläggande medborgerliga och demokratiska rättigheter.

Detta är olyckligt, djupt olyckligt, både ur demokrati och medborgarrättssynpunkt, Det är också olyckligt ur upphovsrättslig synpunkt eftersom en utveckling som ser ut som den gör nu där upphovsrätten i praktiken och i verkligheten tillåts få en alltmer allsmäktig och ond roll knappast är något som långsiktigt gynnar respekten för det här med upphovsrätt.

Den inslagna vägen är ingenting annat än monumental dumhet, monumental dårskap.

 

Ett alternativ behövs, inte minst för att i framtiden kunna ha någon upphovsrätt alls.

Christian Engström och Rick Falkvinge från Piratpartiet har lagt fram ett alternativ, ett bra, förnuftigt och mycket vettigt sådant för EU-parlamentet.

Pirate Party Presents ACTA Alternative to European Parliament (TorrentFreak)

”Pirate Party MEP Christian Engstrom and the Pirate movement’s founder Rick Falkvinge presented their views on copyright reform to the European Parliament this week. The Pirates want to bust the myth that their ideas only center around legalizing file-sharing and offer what they see as sensible alternatives to draconian legislation such as ACTA and SOPA.”

Det hela har även resulterat i en bok ”The Case for Copyright Reform”

som man ladda hem här (den finns i flera olika format)

 

Ha en fin dag

 

 

2 Svar till “Det finns ett stort behov av att refomera upphovsrätten”

 1. Dennis Nilsson skriver:

  En reformering av upphovsrätten går inte att stoppa, möjligen bromsa och försena.

  Gutenbergs boktryckarkonsten var lika mycket en nagel i ögat på maktens män och kvinnor, för 500 år sedan. Då försökte man med liknande tricks, som man försöker sig på idag, med Internet.

  De nationer som anammade dessa tricks blev akterseglade, och efterblivna.

  Det hela handlar då som nu inte egentligen om någon ”upphovsrätt”, utan snarare makten över informationen. Den som har information, har makt. Makten över sitt eget liv. :-)

  För alla intresserade så rekommenderar jag läsning av boken “Gutenberg : Berättelsen om en man och hans uppfinning som förändrade världen” http://www.bokus.com/b/9789170370212.html

  och dokumentären “Stephen Fry and the Gutenberg Press” http://www.dailymotion.com/video/xdtq64_the-machine-that-made-us-1-3_shortfilms

 2. @ Dennis Nilsson

  Du har ett par kloka poänger där och jag håller med när det gäller Gutenberg. Jag tycker det är tragiskt, djupt tragiskt att politiker som inte förstår bättre nu gör sitt absolut bästa för att så snabbt som möjligt förstöra något som är lika revolutionerande och utvecklande som Gutenbergs tryckpress var då.

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Sajter om it & teknik

Andra områden

 • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
 • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
 • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
 • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
 • Studio För dig som producerar ljud och musik.
 • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng