Våra senaste
toppartiklar

- IDG.se:

Tempus Fugit, screenshot

Rebecka skapar
appteater i mobilen


- IDG.se:

Henri Caddeo

Com Hem tog inte
säkerhetsproblemen
på allvar


- IDG.se:

vykort

Vykortstjänst
röjde 400 000
svenska lösenord


- Computer Sweden:

Volvo-logga, foto: herrandersson, CC-BY

Åt vilket håll
rullar Volvo IT?

I fokus just nu
DAB
Tor

Apple bedriver kafé-apartheid i Silicon Valley

Skriv en kommentar
29 april 2012 08:50

Sitter här ute på Gotland nu, i Visby närmare bestämt, surfar runt lite och lyssnar på webbradio (Start FM) via laptopen som är en typisk lågprisburk med ganska hyggliga grejor för sitt pris under huven men med en byggkvalitet som lämnar en del att önska om man säger så. En typisk knegarlaptop alltså. Den kom med Windows 7 vilket förståss ganska så omgående fick respass, d.v.s blev fullständigt utraderat och ersatt med Linux istället. Det finns flera skäl till det.

1: Jag trivs bäst i öppna landskap med öppen kod, jag litar helt enkelt inte på proprietär stängd kod.

2: Som konsument och som en politiskt medveten sådan så finner jag det direkt motbjudande att använda produkter från it-jättar som supportar politiska dumheter ägnade att förvandla ett fritt och öppet internet till stater och företags redskap för medborgarkontroll. Nu råkar det faktiskt vara som så att företaget Microsoft (tyvärr) ingår i it-klubben som sysslar med dylikt även om man nu i takt med en växande debatt på webben börjar få en smula kalla fötter, åtminstone när det gäller företagets tidigare stora stöd för CISPA.

YouTube Preview Image

 

Nu på morgonen så råkade jag halka in på ett ställe jag väldigt sällan besöker, nämligen Svenska Dagbladets näringslivsavdelning, det kan bli så ibland när man letar efter mer information om någon specifik nyhet, den letade informationen hittade jag inte denna morgon men däremot så råkade mina ögon fastna vid en speciell rubrik som handlar om kafékultur, IT-jätten Apple och Silicon Valley.

På små kaféer görs stora affärer

Jag läser bloggposten och konstaterar att det här med kafékultur, med fiket som mötesplats och idékläckarmotor tydligen har kvar sin dragningskraft än. Det framgår också att it-jätten Apple på allra bästa aparheid-manér försöker skapa sin egen version av den kulturen, en version som företaget förståss har 100% kontroll över.

”Uppdaterad: I en tidigare version av inlägget stod: ”Besökare är välkomna, men bara om en Apple-anställd bjuder in dem”. Det gäller för nuvarande Apple-kafét Caffe Macs, som ligger på Apples Campus. Till det nya, som ska byggas utanför Campus, får bara Apple-anställda gå.” (citerat ur artikeln i SvD näringsliv)

Suck!

Man blir så trött när man inser vilken kontrollparanoia som somliga it-jättar har, en kontrollparanoia som får dom att supporta politiska dumheter som riskerar att döda det internet utan vilket ingen av dom it-jättarna hade kunnat bli just it-jättar.

Näe, nu ska jag gå och koka kaffe

 

 

Ha en fin dag

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl Grape


 

Om IDG.se
Copyright © International Data Group