Computer Sweden

Tuve Johansson

Polisen tar krafttag mot brottslighet på nätet - så ska det gå till


Computer Sweden

microsoft

Microsofts fotsoldater ska göra grovjobbet för Windows 10


CS Jobb

karriär Jobb

Hon har räknat ut att det finns 16 orsaker att trivas på jobbet


Computer Sweden

bankhaveri

Tuff vår för bankerna – och haverierna kommer att fortsätta

Stäng

Slaget om ACTA? – än är det inte över

Skriv en kommentar
29 april 2012 12:11

ACTA är en styggelse

Bland supportrarna för ACTA så hittar man alla dom företag och särintressen som dels anser sig ha något att vinna på ACTA och som dels också fullständigt och förbehållslöst helt skiter i konsekvenserna för allt och alla andra. En av dom ivrigaste pådrivarna bakom ACTA-avtalet är ett särintresse som sorgligt nog undkommit det mesta av debatten runt ACTA, sorgligt eftersom det rör sig om ett särintresse vars produkter årligen orsakar miljoner människors död, ett särintresse som under årens lopp har investerat ohyggligt mycket pengar på att förhala, baktala och försöka förhindra viss forskning samt på att försöka stoppa åtgärder som skulle kunna minska mängden människor som dör av produkterna ifråga. Särintresset det här rör sig om är förståss tobaksindustrin. Den irländska journalisten David Cronin skrev för ett litet tag sedan en intressant artikel: How ACTA stinks of Big Tobacco ur vilken jag väljer att citera följande.

”More than nine million people with HIV in Africa, Asia and Latin America lack access to the medicines they need. By 2030, eight million will die from tobacco use throughout the world, if present trends continue.  Hollywood, Big Pharma and Big Tobacco have joined forces to sell ACTA. Why should anyone buy anything from that toxic alliance?”

 

Jo, men, är inte ACTA dött nu? Så här skriver man ju på exempelvis europaportalen.se

Acta faller – saknar politiskt stöd

”Konservativa och liberaler i Europaparlamentet sällar sig till det växande Acta-motståndet. Därmed är handelsavtalet inte aktuellt för EU:s del.”

 

Njaa, vi bör nog komma ihåg en i sammanhanget mycket viktig detalj. Dom intressenter som vill ha ACTA är inta bara otroligt skrupelfria, dom är också otroligt inflytelserika och mäktiga i såväl ekonomisk som politisk betydelse. Det är som Anna Troberg (partieldare Pp) skriver:

ACTA – It ain’t over until the fat lady sings

”Just nu skrivs det lite här och där att vi kan glömma ACTA. Alles är avgjort. De olika grupperna i EU-parlamentet har indikerat vad de tycker och därmed är saken biff.

Så skulle det naturligtvis kunna vara, men det är politik vi talar om. Det är EU vi talar om. Saken är aldrig avgjord förrän rösterna faktiskt är avlagda. Därför måste vi fortsätta att hålla trycket uppe. Ett sätt att göra det är att mejla europaparlamentariker.”

Anna har en jävligt viktig poäng här.

 

 

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng