TechWorld

Windows 10

Stort test: Så bra är Windows 10


Computer Sweden

Oracle Google Teknik

Javakriget mellan Oracle och Google allt mer infekterat. Nu laddar teknikjättarna för fortsatt fajt.Stäng

Internet – det största som hänt sen Gutenbergs tryckpress

Skriv en kommentar
1 maj 2012 08:46

Jag har en kartong på golvet i mitt vardagsrum, den är fylld med vinylskivor eftersom det av flera skäl numer är så att mitt primära val för musiklyssning när jag verkligen vill lyssna som i lyssna är skivspelaren.

En av dom allra äldsta vinylerna i den där kartongen ser ut så här

Den är med största sannolikhet uppemot 60 år gammal. Jag gjorde en kulturgärning och räddade den från döden, fick köpa den för en billig peng i en loppisbutik där den hade hamnat i en undanskymd kartong med  sådant som såg ut som om det skulle slängas. Nu tänker jag inte hemfalla åt någon lång beskrivning av vilken fantastisk insats Gene Krupa gör med trumstockarna i Sing Sing Sing här.

Det är mer intressant vad som hände sedan, hände när jag med en enkel liten digital kompaktkamera gjorde ett kort skakigt litet videoklipp där en mycket kort snutt av en låt från denna syns och hörs spela på min skivspelare, vad som liksom hände när jag la upp det klippet på YouTube. Det kom ett ”ajabaja, så där får man inte göra eftersom xxxxxblablalbla-nånting äger rättigheterna” typ av meddelande, i samma veva så meddelades också att samtliga internetanvändare i Tyskland blockerades från att se klippet. Jag ilsknade till och tog bort det helt och hållet.

Jag skulle vilja rikta en enkel liten frågeställning till er som är professionellt verksamma inom musikindustrin, särskilt till er som kanske äger eller jobbar på ett bolag med gott om gammal musik på lager i ladorna.

Säg mig, hur har ni tänkt att all gammal musik ni har på lager i dom där ladorna ska kunna överleva som fortsatt säljbara produkter även i framtiden när ni gör ert allra bästa för att döda dom nutida kulturyttringar som gör att den där gamla musiken fortsätter att, åtminstone hos några vara en del av ett kollektivt kulturellt medvetande?

Jag noterar förresten nu på morgonen att den brittiska musikindustrin i form av BPI har lyckats utverka ett domstolsbeslut som innebär att brittiska operatörer kommer att tvingas blockera The Pirate Bay.

Suck, hur korkad går det att som en hel industri bli?

Man drömmer sig tillbaks till en tid som är lika långt från nutiden som dom 100 åren innan Gutenbergs tryckpress var från dom 100 åren efter. Eftersom samtiden är en verklighet som  s.a.s ”är” så kommer man sannolikt att halka ut och bort från alltings sammanhang på ett

förr eller senare, inte minst när folk i politiskt slagkraftigt antal börjar resa sig mot konsekvenserna som kommer som ett resultat av dessa och en del övriga särintressens kontakter med traditionella politiker och partier. En resning som förresten redan börjat och är på väg att få god fart i den europeiska gemenskapen.

En som förstått vad bataljerna runt internet verkligen handlar om och också till fullo förstått att internet är det största som hänt sedan Gutenbergs tryckpress är Piratpartiets förra partiledare Rick Falkvinge som för TorrentFreaks räkning har skrivit en eminent bloggpost på temat.

The Net vs. The Power of Narratives

”The net changes the world’s power structures in a much more fundamental way than changing the way a few groups of entrepreneurs are able to make money. The net is the greatest equalizer that humankind has ever invented. It is either the greatest invention since the printing press, or the greatest invention since written language. The battles we see are not a result of loss of money; they are caused by a loss of the power of narratives.”

 

Och

 

bara för att hedra en gammal rebell som tyvärr ej är med oss längre så avslutar jag detta inlägg med ett YouTube-klipp, vad annars?

 

YouTube Preview Image

 

 

 

2 Svar till “Internet – det största som hänt sen Gutenbergs tryckpress”

 1. Kenta skriver:

  Med tanke på domen mot företagen Sky, Everything Everywhere, TalkTalk, O2 och Virgin Media i UK borde det väl vara perfekt läge för alla pirater och Piratpartier att stämma t ex British Telecom inför Engelsk rätt? Dom främjar ju brott genom att upplåta sina kommunikationskanaler till kriminell verksamhet. Jag är fullt medveten om att de inte avser att göra så men alla fakta pekar på att de genom att inte aktivt filtrera bort all kommunikation från kända/dömda kriminella så är de ändå skyldiga. Lika skyldiga som ovan nämnda företag?

 2. @ Kenta

  Apropå det där med att stämma operatörer. I jakten på att bygga om internet till ett censur-och kontrollredskap för enskilda särintressen så tror jag inte att det är någon tillfällighet att man börjar med dom lite mindre ISPerna/operatörerna som har lite mindre av juridiska och ekonomiska muskler att fajtas med.

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Sajter om it & teknik

Andra områden

 • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
 • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
 • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
 • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
 • Studio För dig som producerar ljud och musik.
 • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng