Computer Sweden

Torsten Håkansta

Statens e-hälsoboss: Patientsäkerheten är viktigare än integriteten


TechWorld

Trafikljus REPORTAGE

Så håller Trafikkontoret koll på 11 000 trafikljus

Stäng

Amerikansk domare sågar IP-nummer som ”bevis” i fildelningsmål

Skriv en kommentar
3 maj 2012 21:57

En trend som vi har sett alldeles för mycket av under senare år är hur upphovsrättslobbyn tillåts urholka rättssystemet och tilltron till detta samt en massa lagar av övervakningstyp som kan tänkas leda fram till åtal för det ena och/eller det andra. Lagar som baseras på IP-nummer som ”bevisning”. Vi har också sett hur politiker alltför lättvindigt, kanske utan att riktigt förstå konsekvenserna? har varit väldigt tjänstvilliga inför upphovsrättslobbyn och det här med IP-nummer.

Men nu börjar uppenbarligen något att hända, något är på väg att ske, något av vägskälskaraktär. USA är som den insatte vet landet där upphovsrättslobbyn har väldigt goda connections med lagstiftande politiker om man säger så. USA är också landet där dessa politiker öppnat upp för IP-nummerbaserade lagar som ger upphovsrättslobbyn rätt att skicka ut utpressningsbrev till misstänkta fildelare av typen: Betala det här nu i godo eller JÄVLIGT mycket mer om det blir rättegång. Det här är en motsvarighet till ”Betala det här imorrn eller vi slår sönder restaurangen och ger oss på din fru och dina barn”, beskyddarverksamhet alltså, fast legaliserad sådan. Följaktligen så har upphovsrättslobbyn i USA passat på med konsekvensen att ett redan hårt ansträngt amerikanskt rättsväsende sedan några år dras med IP-nummerrelaterade massprocesser mot misstänkta fildelare, något som äter resurser, enorma resurser från ett redan hårt ansträngt rättsväsende.

NU så börjar dock en och annan tänkande människa inom det amerikanska rättssystemet att tappa tålamodet och ryter ifrån, som t.ex Gary Brown, domare i New York, en domare som sågar IP-nummer som ”bevis” och som rekommenderar andra domare att avslå framtida IP-nummerbaserade massprocesser av den typ som just nu pågår i USA.

Judge: An IP-Adress Doesnt’t Identify a Person (or BitTorrent Pirate (TorrentFreak)

”In his recommendation order the Judge labels mass-BitTorrent lawsuits a “waste of judicial resources.” For a variety of reasons he recommends other judges to reject similar cases in the future.

One of the arguments discussed in detail is the copyright holders’ claim that IP-addresses can identify the alleged infringers. According to Judge Brown this claim is very weak.”

Domaren ifråga inte bara sågar IP-nummer som bevis, han kommer också med en detaljerad motivering till varför.

 

Under tiden….

Så har den den svenska politiska och juridiska utvecklingen på området ifråga styrkursen och kompassen inställd åt det amerikanska hållet. Vad säger det

* Om vårt rättssystem?

* Om våra lagstiftande politiker?

* Om våra domare och jurister som i ett flertal fall köper upphovsrättslobbyns argument utan att ens ifrågasätta dessa samt dessutom själva är medlemmar i särintresseorganisationer intresserade av att det mål ifrågavarande domare/jurist håller i går i en viss riktning?

 

Ett svar till “Amerikansk domare sågar IP-nummer som ”bevis” i fildelningsmål”

  1. […] v. John Doe: a quick Q & Asophisticatedjanedoe on A trolling lawsuit ends with styleFree and thinking» Blogg-arkiv » Amerikansk domare sågar IP-nummer som ”bevis&#82… on New York judge blasts trolls’ practices, recommends banning mass bittorent lawsuits in […]

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng