Computer Sweden

Apple campus Bransch

De slåss om herravälde i it-världen. Men hur mår egentligen jättarna?


Computer Sweden

mobila betalningar

Därför är vi så ointresserade av mobilbetalningar – och så ska vi övertygasStäng

Domenica vini!

Skriv en kommentar
21 februari 2012 19:57

Mina söndags viner. Fick meddelande om att kompisarna var med barn igen för andra gången så jag gjorde en liten privat vinprovning för mina vänner.

 

 

1. Ca’del Pipa Corvina 2009. Ett 100% Corvina vin. Detta är huvuddruvan i Amarone och Ripasso. Detta är dock ett ”vanligt” vin. Med ”vanligt” menar jag helt enkelt att det är gjort på vanligt sett utan lagring av druvor eller dubbel fermentering. Dock kryddigt, fruktigt, mörka frukter, fylligt och lite taniner. Med en klart fibrerande smak av corvina som kan bli lite mycket. Bra vin för att förstå Valpolicella’s huvuddruva corvina. Denna öppnade jag just för att sätta en grundsmak. Runt 80:-.

2. Domini Veneti La Casetta Ripasso 2009. En god Ripasso, mustig, väldigt len, körsbär i en fyllig blandning. Färgen är lite lila aktiga i kanterna men annars härligt klar och mörkt röd. Där Ca’del Pipa var fruktigtvibrant och kanske lite obalanserat så är nu mustigheten djupare och lenare. Kontrollerat och njutbart. Runt 150:-.

3. Masi Costasera Amarone Classico 2007. Nu vi ner i den mustiga djupheten ytterligare ett steg. Mörkt, djupt, mustigt, körsbär, russin, kraftigt (och starkt 15%), typisk amarone med fina taniner. Klar djupröd färg som jag tycker det skall vara. Ni ser på Ripasson och Amaronen ovan att jag har en speciell kork. Detta är en kork som man kan spruta ner argongas via. Så jag har en liten tub med argon som jag fyller upp dessa viner med så jag inte behöver dricka det på en, två eller tre dagar. Dessa viner kan jag njuta av över en vecka eller mer om det skulle vara så. Vi är i djupt nu vad det gäller typer av viner, men det betyder inte kanske de bästa för man får ju se till personlig smak och till kvaliteten på de olika vinerna. Men vi gick från ev vanlig valpolicella till en rikare ripasso till det rikaste i smakerna en Amarone. Runt 350:-.

4. Romano Dal Forno Valpolicella Superiore 2000. Valpolicella Superiore är klassiskt sätt ett vin av typen mellan ett vanligt Valpolicella vin och Ripasso i den klassiska stegen av smakrikare vin. Dock nu pratar vi en producent i absoluta världsklassen. Dock ej deras signum vin vilket är deras Amarone utan deras något enklare Valpolicella Superiore. Detta är dock två olika typer av viner som passar till olika saker. Kvaliteten är dock prioritet nummer ett hus denna producent. Romano Dal Forno släpper bara viner när han är nöjd med dom. Blir det inte rätt kan han avbryta processen och kassera vinerna. Det finns år som han t.ex inte släppt något Amarone vin. Tillbaka till vinet. Detta vin är gjort med en enorm kontrol och koll på alla detaljer i hela processen. Vinets kontakt med syre är fullt kontrollerat sedan det plockats från vinrakorna. Vinet smakar djupt, riktigt riktigt djup, körsbär, russin, en sötma utan att vara sött, långa taniner. Detta är ett ganska gammalt vin och de jordiga smakerna kommer fram. Det känns som det är ett koncentrat av vanliga viner det är såååå smakstarkt att man bara vill lukta i sig vinet. Det här är överdådigt. Nästan för mycket för smaklökarna. Inte ett skrymsle av munnen går fritt. Ett världsklass vin som man inte direkt kan falla tillbaka på andra vinerna efter det är så kraftisgt att en liten smak på Amaronen efteråt får Amaronen att smaka blaskigt. Ni som smakat kraftitga Amarone viner vet att blaskigt är inte ett ord man använder normalt om dessa viner men då förstår ni djupet och hur smakrikt detta vin är. Grymt!!! Runt: 500-700:-.

 

Detta var en grym vin söndag som jag hoppas jag kan uppleva något liknande igen. Hunden i bakgrunden är min lilla prick nos. :)

 

–Neptune

 

 

 

2 Svar till “Domenica vini!”

 1. Pia Plopp skriver:

  Aaaawww, vilken fin hund!! Och vilka grymma vintips! Dem snor jag!

 2. Neptune skriver:

  Du som bor själv och som kanske vill ta dig ett glas utan att för den skull behöva ropa på dina pumor eller dricka en hel flaska själv i mörktret. Kolla in dessa korkar som man kan fylla med argongas.

  http://www.preservino.com/

  Tycker dom funkar skit fint.

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Sajter om it & teknik

Andra områden

 • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
 • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
 • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
 • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
 • Studio För dig som producerar ljud och musik.
 • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng