Våra senaste
toppartiklar

- TechWorld:

Spel för Commodore 64

Följ med till Sveriges
första spelfabriker


- IDG.se:

Metropolis

Maskinerna är
våra vänner
– eller?


- IDG.se:

TV: TLDR - 5 saker
du egentligen inte
behöver veta


- IDG.se:

Gamergate

Insatsstyrka
slår tillbaka
mot näthatet

I fokus just nu
CES

IT, inspiration och kul

Tankar, idéer, amatörfilosofi, poesi, litteratur, teknik, innovationer, företagande och mycket mer.

Googleparanoida har en nygammal vän

Skriv en kommentar
5 oktober 2010 09:42

Googleparanoia är inget nytt begrepp. Redan när företaget fyllde fem år debatterades Googles makt. Idag är det en tydlig vattendelare mellan företagetsFanboys och de som är lite mera reserverade. En tydlig representant för ”den reserverade” skaran är Moxie Marlinspike. Moxie är en varm förespråkare för personlig integritet. Han har gått steget längre än att föreläsa och informera genom skapandet av GoogleSharing, en så kallad anonymitetsproxy med ett enda mål: Att maskera dina aktiviteter gentemot Google.

Grundfilosofin bakom GoogleShare är enkel: Serverprogramvaran ”bakar ihop” mängder av ”användaridentiteter” genom en slumpvis resurspool av cookies utfärdade av Google. Som användare hämtar du hem ett tilläggsprogram till Firefox och varje gång du besöker Google (gäller inte Gmail) skapas en slumpvis ”identitet” ur den pool som GoogleShare skapar. Dessutom görs allt krypterat via SSL. GoogleShare har hittills löst problemet gentemot Google, men de som har opererat GoogleShare-proxies har istället för Google kunnat spåra din trafik. I och med en nylanserad funktion i GoogleShare förblir du ”osynlig” i alla led.

Vill du själv se vad Google vet om dig och dina aktiviteter kan du vända din favoritwebbläsare mot den här adressen. Välj rubriken Google Översikt och bli upplyst. Är du nyfiken på vad Googles SSL-säkrade tjänst innebär? Följ länken hit.

Avslutningsvis två, i sammanhanget, intressanta citat av Googles CEO, Eric Schmidt

”If you have something that you don’t want anyone to know, maybe you shouldn’t be doing it in the first place.”

”We are all subject in the United States to the Patriot Act, and it is possible that all that information could be made available to the authorities.”

2 Svar till “Googleparanoida har en nygammal vän”

  1. Rune.K skriver:

    Jag har börjat så smått att undvika google, men det är inte lätt…

    Ikväll på SVT2 tisdag 5 oktober kl 21.30 om Google > http://svt.se/kobra?lid=puff_2175304&lpos=extra_0

  2. Skrivkul skriver:

    Tack för bra programtips. Spelar givetvis in det för att se ”när tiden finns för TV” (vilket inte händer så ofta, måste jag ärligt tillstå). Själv är jag delad i inställningen till Google. Tycker att de gör en stor del saker rätt, samtidigt som de skaffar sig en maktposition vi tidigare inte har sett maken till. Därför är det bra att följa alla skeenden och nagelfara konstigheter (exempelvis utspelet om prioriteringar i mobila accessnät).

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Nyhetsbrev
Kontakta oss
Postadressen är:
IDG.se, Karlbergsvägen 77, 106 78 Stockholm

Telefon (växel): 08-453 60 00

Ansvarig utgivare: Carl Grape


 

Om IDG.se