Computer Sweden

Tuve Johansson

Polisen tar krafttag mot brottslighet på nätet - så ska det gå till


Computer Sweden

microsoft

Microsofts fotsoldater ska göra grovjobbet för Windows 10


CS Jobb

karriär Jobb

Hon har räknat ut att det finns 16 orsaker att trivas på jobbet


Computer Sweden

bankhaveri

Tuff vår för bankerna – och haverierna kommer att fortsätta

Stäng

Kampen om IP-adresserna: nu börjar den!

Skriv en kommentar
25 mars 2011 12:04

Läser på TechWorlds webb idag att Microsoft erbjuder konkursade Nortel att köpa drygt 666 000 IPv4-adresser för ca 47 miljoner kronor, eller ca 70 kronor per IP-adress. Gissningsvis behöver de inte adresserna på grund av nyanställningar, utan till deras Internettjänster som Azure och Bing.

Hittills har en IP-adress alltid följt med Internetabbonemanget ”på köpet”, men det finns många som förutspår att en andrahandsmarknad kommer att växa fram. Börshandel med IPv4-adresser, alltså. Det är en logisk konsekvens av att IPv4-adresserna snart är helt slut (operatörerna får inga fler) och att vi alla har varit groteskt dåliga på att migrera till IPv6.

Skyll-dig-själv-faktorn är ganska hög.

Vilka drabbas värst av att IPv4-adresserna nu får prislappar? Fattiga länder, gissningsvis. De har inte lust att betala 70 kr/adress och kommer nu att gå över till IPv6 i en ännu snabbare takt. Men på lång sikt finns det risk för att även vi i västvärlden drabbas, eller rättare sagt routrar i våra stomnätverk. Ifall handel med IPv4-adresser blir utbredd, kommer vi att få en mycket mer fragmenterad allokering. Ett /8-block (eller t.ex. ett /16) kommer inte att husera hos en och samma Internetoperatör längre, utan små segment med adresser kan bli utspridda över hela världen. Då blir routingtabellerna större – mycket, mycket större i de centrala nätnoderna, kanske alltför stora. Och då är det inte långt kvar till en härdsmälta i routingsystemet BGP – tvärstopp på nätet, alltså.

Router meltdown

Det påminner för övrigt om situationen innan DNS fanns, då alla på hela Internet blev tvungna att ständigt uppdatera sin lokala ”hosts-fil” för att mappa servernamn mot rätt ip-adress. Till slut blev kopieringarna av hosts-filer den allra största orsaken till Internettrafik, jag har hört uppskattningar på att över 50% av bandbredden skulle ha använts för detta…

2 Svar till “Kampen om IP-adresserna: nu börjar den!”

 1. Skrivkul skriver:

  Lite retrokänsla således :) Skämt åsido. Visst börjar IPv4 bli hårdvaluta och vi får hoppas att bara de ”stora drakarna” dammsuger marknaden så att vi undviker ditt beskrivna scenario så långt som möjligt.

  Bra att du öppnar upp ögonen för andra konsekvenser med för långsam övergång till IPv6.

 2. […] som finns kvar. De blir hårdvaluta på marknaden. För att förhindra denna svarthandel behovs en snabb övergång till IPv6, med start […]

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Sajter om it & teknik

Andra områden

 • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
 • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
 • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
 • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
 • Studio För dig som producerar ljud och musik.
 • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng