Computer Sweden

mobila betalningar

Därför är vi så ointresserade av mobilbetalningar – och så ska vi övertygas
Computer Sweden

Torsten Håkansta

Statens e-hälsoboss: Patientsäkerheten är viktigare än integriteten

Stäng

Open Force

Eftersom GPL inte kan förstöras - bara omvandlas i olika former

Slutlipat – nu ser vi framåt

Skriv en kommentar
16 februari 2011 11:23

Det var i fredags jag uttryckte mitt missnöje med att Nokia dumpar egenutvecklade, Linuxbaserade Meego för att istället satsa på Windows Phone 7.

Efter mitt inlägg fortsatte Nokias aktie sitt frifall, inte på grund av mitt inlägg då utan på grund av att tusentals andra missnöjda Nokia-vänner och Nokia-anställda gör samma bedömning.

Nu är det i alla fall dags att sluta lipa och göra korrekt bedömning av situationen.

Intel gick igår ut med beskedet om att Meegos användningsområde sträcker sig långt bortanför Nokias gränser. Det skriver vi om på ”Intel ger lugnande besked om Nokia-projektet Meego

Idag kan vi läsa om planerna och framtiden för Nokias andra stora öppen källkods-projekt Qt i ”Nokia-utvecklare rasar efter Microsoft-samarbete

Qt är bra mycket viktigare än Meego eftersom det är ett ramverk som används på de flesta operativsystem – utom då Windows Phone 7 givetvis.

Nu ser det ut som att Nokia även fortsättningsvis kommer ”satsa” på Qt. Mer troligt är att de kommer fortsätta underhålla projektet under dess livscykel men att trenden kommer vara mindre innovation.

Jag undrar exempelvis vad som kommer hända med Qt:s planer på att dela upp den komplexa runtime-miljön i ett flertal mindre enheter (libraries,dll:er).

Jag undrar också vad som kommer hända med Nokias satsningar på att korrekt tolka Word och Excel-dokument. Nokia har gjort mycket för den öppna kontorssviten Koffice.

Troligtvis gillade Microsoft inte vad de såg utan fann det bäst att istället ge Nokia ”ett antal miljarder” för att de skulle sluta upp med dumheterna.

6 Svar till “Slutlipat – nu ser vi framåt”

 1. Roffe skriver:

  Jag har ett bestämt minne av att Nokia inte helt släpper Meego. Det framkom under presskonferensen som jag lyssnade på i direktsändning. Om jag inte minns fel så fortsätter man med Meego med en ambition om att lära sig mer om området så inte tror jag att det är helkört med Meego. Men som sagt, jag har därefter inte sett något i skrift om detta, men jag litar på mitt minne!

 2. Jag har fattat det som att de kommer skeppa Meego på någon pekplatta, men jag kan ha fel.

 3. Roffe skriver:

  Jag skulle inte bli förvånad om det dyker upp en och annan Nokia-pryl med Meego där de testar marknaden. då hoppas jag att de spiller över funktionalitet från Phone 7 och kommer med en Meego med hubb-funktionaliteten liknande Phone 7. Det är hubb-tänket som jag tycker är nyheten på mobil-marknaden. Jag har till och med sett någon skrift där någon försökt härma hubben i iPhone eller någon Android.

  Jag tycker det är positivt för förlängningen av marknaden att det finns alternativ till iPhone och Android. Jag tror att SE numera undrar om man valt rätt strategi och enbart köra Androidspåret.

  Jag menar; det är inte bara Fritänkarn, du och Peter Forsberg där ute som potentiell kunder till en och annan Meego-lur. Nokia har nog koll på läget men tassar med försiktighet. Det skulle förvåna mig mycket om Nokia lägger allt i en och samma korg. Av tradition och historik så är det inget företag som har ekonomiska medel som tar sådan beslut. Går det åt fanders med Phone 7 så måste de ha något annat alternativ i bakfickan, speciellt när jag har intrycket av att Nokia sagt ”Nej Tack” till Android trots att Google villa ha med Nokia på Android..

 4. Rune.K skriver:

  Jag testade Meego på en billig netbook 10,1 tum, klart snabbast av de OS jag har testat hitintills på netbooken.
  Meego borde passa de som tillbringar mycket tid på facebook och twitter, typ.
  Själv vill jag ha ett mer komplett OS på netbooken…
  Men tummen upp för Meego iallafall!

 5. Anakin skriver:

  Jag tror Nokia måste gå ut och meddela att de fortsätter ett spår med MeeGo så inte aktiekursen bottnar totalt.

  Marknaden tror inte på ett Nokia utlämnat till MS godtycke
  Vi såg väl hur det gick för Motorola medan de satt i MS garn

 6. Omaha skriver:

  Min plan var å kjøpe min første Nokia på 15 år – (N9 eller bedre) med MeeGO. Men jeg kjøper ikke mobil for å være prøvekanin. En ny mobil med MeeGO vil nå være same shit as N900, uten noe fremtid. Gidder Spotify lage klient til som fungerer for Nokia MeeGO om 1-2 år? Uten sannsynlighet for et fremtidig økosystem er ikke dette noe å satse på for konsumenter.

  For developers er det litt anderledes, men det var ikke nok for N900 og det blir ikke godt nok for Nokia MeeGO.

  Det er nok alternativer å velge mellom:
  Android (svakt personvern) og HP Pre3 (snart) er aktuelle, og RIM får vesentlig bedre GUI takket være oppkjøp av svensk teknologi. Nokia er uaktuell.

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Sajter om it & teknik

Andra områden

 • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
 • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
 • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
 • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
 • Studio För dig som producerar ljud och musik.
 • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng