TechWorld

Trafikljus REPORTAGE

Så håller Trafikkontoret koll på 11 000 trafikljus


Computer Sweden

Tuve Johansson

Polisen tar krafttag mot brottslighet på nätet - så ska det gå till


Computer Sweden

microsoft

Microsofts fotsoldater ska göra grovjobbet för Windows 10


CS Jobb

karriär Jobb

Hon har räknat ut att det finns 16 orsaker att trivas på jobbet

Stäng

MapDroyd – the bare necessities

Skriv en kommentar
12 januari 2012 12:35

Om du bara vill veta var du är i världen, utan en massa annat fancy tingeltangel, då är MapDroyd just vad du behöver. Behöver du fullfjädrad navigering får du gå någon annanstans. Och betala för nöjet.

Som motvikt mot alla fåniga spel man kan använda till att göra slut på batteriet i sin mobiltelefon, följer här en realistisk recension av ett nyttigt program.

Navigering finns i en massa olika smaker idag, både som särskilda navigatorer och som programvara för mobiltelefoner. De flesta program avsedda för mobiltelefon kräver internetanslutning för att kunna tanka ned kartor allt eftersom man rör sig genom landskapet. Med gratisprogrammet MapDroyd för Android tankar du ned en vektorkarta över hela Sverige en gång för alla.

Här är en lista med förslag på vad du kan använda MapDroyd till och dess främsta föärdelar:

 • Visa var du är i en främmande stad (eller i din egen stad)
 • Hitta toaletter, barer, kaféer mm i området där du befinner dig
 • Kartorna visar tunnelbana och järnväg i Stockholm, spårvagnarna i Göteborg osv
 • Parkeringsplatser är gulfärgade och om det kostar pengar finns det ett dollartecken bredvid P-symbolen. Samma med hamnar och betal-hamnar.

Programmet är avsett för den som inte vill betala för mobil internetanslutning eller som rör sig på platser där man inte har roaming eller där det inte finns mobilnät i största allmänhet. Att vara ständigt uppkopplad till Google Maps vore en ideallösning i annat fall, men den dag du ska betala telefonräkningen kan bli mindre rolig.

Programmet kan inte söka fram barer och deras menyer och öppettider, hitta buss- och tågtider mm, eftersom detta skulle kräva internetanslutning och själva tanken är att man ska klara sig utan dyrbart Internet. I en framtid kanske det här programmet blir onödigt, när dataroaming blir billigare, men i dagsläget är det ett klipp.

Just nu är programmet, som konstruktören anger ”unplugged freedom”.

Fakta

Programmet vi talar om är MapDroyd version 1.1.1 från OneStepAhead AG. För denna artikel har programmet körts på en HTC Desire med 1 GHz Snapdragon-processor, med Android 2.2. Snapdragon har gott om processorkraft och det är inga problem att köra programmet och använda animerad zoomning. Som med alla applikationer som använder sig av GPS drar det massor av ström. Det går inte heller att navigera om bildskärmen är avstängd och sammantaget gör detta att batterierna tar slut efter ett par timmar.

Funktionen

I all enkelhet kan programmet hitta din plats var som helst inom det kartmaterial du laddat ned. När du flyttar dig, flyttas ett rött hårkors och kartan rullar med. Du ser en liten svans efter hårkorset som visar var du kommit ifrån.

Bara.

Vägar har vägnummer och programmet skiljer på motorväg, motortrafikled, småvägar och gångstigar. Stadsgator har gatunamn, men namnet dyker inte alltid upp, beroende på hur djupt inzoomad man är. Ibland kan man behöva zooma lite ut och in för att hitta rätt detaljnivå. Knipa med fingrarna tar bara en halv sekund. Järnvägsstationer mm är namngivna.

Men zoomfunktionen Rubber Band får du en zoomruta graderad i meter, om du drar med bara ett finger. Ett enkelt sätt att veta hur långt du har kvar att gå.

Inne bland höga hus kan positioneringsnoggrannheten ibland bli sämre på grund av att telefonen ser för få satelliter. Du tycks röra dig inuti husen osv. Då visas en röd cirkel runt hårkorset, som anger osäkerhetsradien.

Menyn bjuder inte på några särskilda överraskningar.

Med My Location zoomar kartan direkt in på det ställe där du befinner dig. Efter att du tryckt My Location är kartan rörlig och kommer att rulla med när du rör dig. Om du börjar dra och släppa kartan eller knipa den, kommer den att bli kvar där du ställde den sist. Sättet att fortsätta rullningen är att åter välja My Location. Vill du zooma med rörlig karta, väljer du + eller på skärmen.

Funktionen Overview (Översikt) är bara delvis användbar. Den zoomar ut och visar hela världen. Vad man nu ska med det till? Det är bara nyttigt om du vill flytta till andra länder och söka i kartorna där, eftersom den enda andra positioneringsmetoden, My Location letar upp platsen där du befinner dig nu. Men ska man vara seriös är det väldigt sällan man flyttar sig hit och dit mellan länder i verkligheten, så en hopp-funktion är inte av nöden.

Med Settings kan du välja bland två metoder att zooma, knipnig eller med gummibandsruta. I övrigt kan du stänga av zoom-animationen om din dator skulle vara långsam. Så långsam är den dock inte. I övrigt kan du bara aktivera vridning av kartan efter telefonens kompass, men den funktionen verkar inte vara helt färdig. Det är version 1.1.1. Vänta bara.

Men funktionen Manage Maps kan du se vilka kartor du har tankat ned, och dessutom tanka ned ytterligare kartor. Se bara till att ha en snabb och gratis anslutning, lämpligen Wifi, eftersom det kan bli några hundra megabyte. Uppdateringen sker när du lämnar funktionen. Varje gång du varit inne och rotat bland kartorna, uppdateras kartbilderna om det behövs.

Tyvärr finns inte så många flera maffiga skärmbilder att visa, som om det nu skulle vara någon nackdel. Programmet är väldigt avskalat. Ladda ned och prova själv.

Nackdelar

Vill du ha någon form av ruttplanering, eller sökning av punkt B, gatuadresser, städer eller vad som helst, är det tji. Det är inte det programmet är tänkt för. Det kan inte heller spara tracks eller waypoints.

Det märks att kartan är vektorbaserad eftersom begreppet ”väg” har en bestämd bredd, åtminstone i MapDroyd, även om det inte är en egenskap hos OpenStreetMap-kartorna generellt. Vid 50-metersupplösning kan man utan vidare skilja höger- och vänstertrafiken åt, men vid högre upplösning verkar fordonen köra utanför vägarna. Det gäller att hitta en bekväm förstoringsgrad där man får med tillräckligt mycket av gatunamnen och symbolerna och ändå har lagom överblick. Det tar ett tag att vänja sig. Å andra sidan kan kartbilden roteras fritt.

Programmet har problem att visa vatten på min HTC Desire och andra HTC-maskiner. Insjöar går bra, Mälaren går bra, Östersjön går också bra, men av någon anledning blir Riddarfjärden och Strömmen, eller Göta Älv, vita. Det kanske ordnar sig i nästa version. Det är allmänna problem med kustlinjerna och det blir inte bättre om du laddar ned tillägget Detailed Shorelines. Problemet finns inte i internetversionen av OpenStreetMap utan måste tillskrivas MapDroyds karttolk.

Tyvärr tolkar MapDroyd inte symbolen för stadsmur, så Visby ser lite underligt ut. Internetversionen från OpenStreetMap Foundation visar muren som ett grått streck.

Det går inte att dokumentera sin framfart eftersom programmet inte kan göra skärmdumpar.

OpenStreetMap

Egentligen är det intressantare att studera fenomenet OpenStreetMap. Kartmaterialet är omfattande och innefattar de mest obskyra platser på jorden. Det är som en alternativ Google Maps.

OpenStreetMap är ett initiativ för att skapa och tillhandahålla gratis geografiska data, såsom kartor, till alla. OpenStreetMap Foundation är en internationell icke-vinstdrivande organisation som stöder OpenStreetMap-projektet, men inte utövar någon styrning. Stiftelsen ska främja tillväxt, utveckling och distribution av gratis geospatiala data och att tillhandahålla kartdata som alla kan använda och dela. OSMF har ett antal spännande projekt på gång, såsom att dela ut GPS:er till människor i fattiga, okarterade länder, så att de ska kunna bidra till kartmaterialet.

OpenStreetMap är ett ofantligt stort projekt, så som det brukar bli när frivilliga över hela världen deltar, bara för att det är så kul. Bara beskrivningen av kartsymbolerna är flera meter lång. Det finns en oherrans massa standardsymboler för olika företeelser på kartan som matställen av olika slag, hotell, snabbköp osv. Dessutom samhällsfunktioner som tunnelbana, järnvägar, sjukhus, skolor, polisstationer etc. Vissa snabbköps- snabbmats- och bensinstationskedjor förekommer med sina logotyper. Det kan vara bra om man är anhängare av en särskild butik.

Det rör sig alltså om vektoriserade kartbilder. Kartorna finns både för internetbruk och nedladdningsbara för olika mobiltelefoner och liknande enheter.

Till mobiltelefonen kan man tanka ned kartor för så udda ställen som Murmansk-omådet, Novosibirsk och riket Bhutan. Hela Sverige kan snabbt och enkelt laddas ned. Sverige i vektorformat drar 64 megabyte. Det tar inte mycket plats på ett minneskort. Några satellitbilder finns inte med. Då skulle Sverige bli betydligt mycket större än 64 MB. Hela världen omfattar 6,8 gigabyte. Om du misstänker att kartan håller på att bli för gammal får du själv ombesörja att tanka ned en ny version.


Thimphu. Bild: OpenStreetMap Foundation

Intressant nog är kartan över Bhutans huvudstad Thimphu detaljerad, med museer, sjukhus, hotell, barer, sevärdheter, bensinstationer och parkeringsplatser utmärkta. Andra byar, som Punkha verkar dock bara existera i punktform. Man förstår var kartmakaren bor. Kartan ovan är hämtad ur internetversionen av kartan, men den ser mer eller mindre likadan ut i mobilen. Thimphu är ingen megastad, direkt.

Kartan över Nordkorea är bara 2 megabyte. Pyongyang visas förvånansvärt detaljerat, även om det inte finns några, hur ska man säga, förlustelser utmärkta. Men kartan skulle duga att köra bil efter.

Programmet är fantastiskt användbart för en desorienterad klantskalle som jag. Jag har gått runt i Stockholm i 30 år eller mer, men kan ändå gå vilse hur lätt som helst. Jag är mycket nöjd med MapDroyd.

Läs mer

MapDroyd: http://www.mapdroyd.com/, http://www.appstorehq.com/mapdroyd-android-177591/app
OpenStreetMap på Internet: http://www.openstreetmap.org/
OpenStreetMap-projektet: http://www.osmfoundation.org/wiki/Main_Page
OpenStreetMap Wiki: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Main_Page
Kartexempel: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/List_of_OSM_based_Services#General

Andra artiklar jag skrivit om nyttiga appar:

http://www.idg.se/2.1085/1.389082/dos-och-decibel

http://www.idg.se/2.1085/1.388673/den-lille-ljudmagikern

http://www.idg.se/2.1085/1.390944/jag-har-himlen-i-min-telefon

Ett svar till “MapDroyd – the bare necessities”

 1. Alex skriver:

  Suverän recension, blir att testa ikväll. Tusen tack!

Kommentera inlägget

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

Var god skriv in texten du ser nedan:

XHTML: Ni kan använda er av följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Sajter om it & teknik

Andra områden

 • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
 • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
 • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
 • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
 • Studio För dig som producerar ljud och musik.
 • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng